Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Cytologi og HPV

Cervixcytologi

Fürst undersøker væskebaserte og konvensjonelle utstryksbaserte cytologiske prøver fra pasienter tilhørende i Helse Sør-Øst. Det er ønskelig at væskebasert cervixcytologi skal erstatte konvensjonell cytologi.

Verdien av en cytologisk undersøkelse er i stor grad avhengig av prøvetaking og primærbehandling av prøven. Resultatet er avhengig av at cellematerialet er tilstrekkelig, tatt fra transformasjonssonen og at prosedyre for prøvetaking (og fiksering for konvensjonell metode) er utført riktig.

Rekvirenter som ønsker å begynne med væskebasert prøvetaking kan ta kontakt med Fürst for nødvendig utstyr og opplæring:

Martine L. Engeset
Tlf: 2290 9578
Mob: 4687 8979
E-post: 

 

Rekvisisjonen skal inneholde pasientens navn, 11-sifret fødselsnummer, adresse og rekvirentopplysninger med HPR-nummer, samt dato for prøvetaking.

Relevante kliniske opplysninger, inkludert pasienthistorikk, må oppgis i tillegg til riktige avkryssninger på rekvisisjonen.

Væskebasert cytologi og HPV-test

Konvensjonell utstryksbasert cytologi

Kvalitetsmanualen, Masseundersøkelsen for livmorhalskreft.

Annen cytologi

Urincytologi

På grunn av celledegenerasjon kan morgenurin ikke benyttes.

Bunnfall fra ca. 50 mL (eller 4x10 mL) sentrifugerør kan enten overføres i 70 % alkohol i forholdet 1:1 eller strykes ut på to objektglass som sprayes med fikseringsmiddel. Flere prøver er nødvendig, og prøver fra tre forskjellige dager er anbefalt. Benytt en rekvisisjon per prøve.

Pleura-, ascites-, spinal-, cystevæsker og lignende

Fersktappet væske tilsettes 70 % alkohol i forholdet 1:1.