B-Fosfatidyletanol (PEth)
Alternativt navn: Fosfatidyletanol 16:0/18:1, PEth
Indikasjoner
Analysen gir informasjon om alkoholforbruk de siste ukene og kan være nyttig som ledd i utredning av sykdommer som kan skyldes skadelig bruk av alkohol. Analysen kan også brukes til å dokumentere lavt forbruk eller avholdenhet i for eksempel førerkortsaker.
Referanseområde
Referanseområde | Enhet |
---|---|
NEG (<0,03) | µmol/L |
Tolkning
PEth (fosfatidyletanol) dannes i blodet ved at etanol reagerer med fosfatidylkolin i cellemembraner. Det dannes en rekke ulike varianter og det er enighet om at fosfatidyletanol 16:0/18:1 utgis som PEth.
Konsentrasjoner under påvisningsgrensen er forenlig med avholdenhet eller et lavt forbruk. Konsentrasjoner over påvisningsgrensen viser at alkohol har vært inntatt. Konsentrasjoner over 0,30 µmol/L kan tyde på et skadelig høyt forbruk. Det er imidlertid store individuelle forskjeller når det gjelder dannelse og nedbrytning av PEth. Det er i studier vist at PEth kan ha en halveringstid på opptil 2 uker. Ut fra en enkelt prøve kan det ikke avgjøres om nivået skyldes et jevnt forbruk eller ett større inntak noe tilbake i tid (uker). Det kan heller ikke sies noe eksakt om mengden alkohol som er tatt inn.
Ved oppfølging anbefales det ukentlige prøver i begynnelsen og fallende verdier tyder på redusert forbruk eller avholdenhet. Dersom man er pålagt å dokumentere avhold, anbefales måling av Etylglukuronid i urin (U-EtG) to ganger i uken i tillegg.
Hvis etanol er tilstede i blodprøven, kan konsentrasjonen av PEth stige etter at prøven er tatt (in vitro). Ved mistanke om at pasienten kan være alkoholpåvirket, anbefales å rekvirere S-etanol samtidig. Dersom S-etanol er påvist anbefales ny prøve.
Analytisk V.K.:
Se separat tabell over Analysevariasjon
Merknad
Fra 1.oktober 2016 gjelder nye førerkortforskrifter:
Se under "Praktisk".
Norsk bruksnavn: B-Fosfatidyletanol (PEth) 16:0/18:1
NLK-kode: NPU28874
Analysenummer: A58
Forkortet analysenavn: PETH