Hopp til hovedinnhold

Pasient hos Fürst

På alle våre prøvetakingsstasjoner er det drop-in for ordinær prøvetaking. Det er kun glukosebelastning (042) som krever timebestilling. Noe ventetid må påregnes om morgenen og ved lunsjtider (11.00-12.00). I sommerperioden, romjulen og i påsken kan enkelte prøvetakingsstasjoner ha endrede åpningstider.

Svar på prøven - furstpasient.no

Vi sender analysesvaret til din lege som vil informere deg om resultatet. Legen kan gi deg mer relevant informasjon enn oss, fordi han kjenner din medisinske historie og tilstand. Et laboratoriesvar må alltid ses i sammenheng med din øvrige tilstand og behandling. Du kan også selv logge deg inn for å se dine prøvesvar hos Fürst les mer.

Fürst deltar i utprøvingen av en ny nasjonal tjeneste for prøvesvar. En kopi av dine prøvesvar sendes nå til Norsk helsenett og blir lagret der på en sikker måte. Tjenesten kalles Pasientens prøvesvar – les mer på nhn.no

Forberedelser til prøvetaking

Blodprøvetaking av pasient

I dagene før prøvetaking bør man avstå fra hard fysisk aktivitet. Dersom en ikke har fått beskjed om faste, kan man på prøvetakingsdagen spise en lett frokost. Store og fettrike måltider bør unngås i timene før prøven tas.
Det er gunstig å møte i god tid slik at en kan sitte avslappet i 15 min. før prøven tas. Barn kan grue seg for selve stikket. På laboratoriet kan man få kjøpt et bedøvende plaster som må settes på 1 time før prøvetaking. Les mer om blodprøvetaking av barn.

Prøvetaking for videresending til andre laboratorier på Fürst sine prøvetakingsstasjoner i forbindelse med høytider:
Prøvetaking til enkelte analyser med videreforsendelse til andre laboratorier kan ikke utføres to virkedager før høytider i romjulen, og tirsdag og onsdag i påsken på grunn av holdbarhet.

Ta kontakt med kundestøtte dersom du er i tvil.

Som pasient hos oss, kan du benytte en av våre prøvetakingsstasjoner i Oslo-området, i Sandefjord eller i Bergen.

Av hensyn til andre pasienter og allergikere, ønsker vi at du ikke benytter parfyme eller andre sterke parfymerte produkter når du møter til prøvetaking hos oss.

Vi gjør oppmerksom på at venterommene på våre prøvetakingsstasjoner er forbeholdt våre pasienter og at det er begrenset med plass.

Timebestilling

Det er kun hvis du skal ta Glukosebelastning (042) at det kreves timebestilling. Logg inn her med BankID og bestill time selv eller kontakt Kundestøtte, 22 90 96 66. Les mer om undersøkelsen.
Engelsk (pdf), Arabisk (pdf), Somali (pdf) og Urdu (pdf).

Betaling

Det koster kr. 61,- å ta prøver som skal analyseres av Fürst når rekvisisjon foreligger. Beløpet regnes som egenandel og blir registrert hos Helfo. Pasienter med frikort, gravide og barn under 16 år skal ikke betale. Prøver som skal videresendes til andre laboratorier koster kr. 279,-, bearbeidelse av prøver pasient skal sende til utlandet belastes med kr. 391,-. Egne takster for farskapssaker og familiegjenforening.
Pasienter som skal ta prøve hos Fürst oppfordres så langt det er mulig å benytte bankkort ved betaling. Det er også mulig å betale med Vipps.
Av sikkerhetsmessige og administrative hensyn ønsker vi om mulig å unngå betaling med kontanter.

Forholdsregler

Noen prøver krever forholdsregler som faste, medikamentfaste, urinprøver og lignende. Du finner mer informasjon om dette på baksiden av vår røde rekvisisjon.

Til følgende prøver må pasienten møte fastende: Glukose (041), Glukosebelastning (042) og C-peptid (157).
Med faste menes at man ikke skal spise, drikke, røyke eller bruke snus fra kl. 24.00 (midnatt) før prøvetaking, 1 glass vann kan inntas. Prøve til Triglyserider (054) krever faste i 12 timer.

Jern (043): Ikke ta jernpreparater 1 døgn før prøvetaking. Prøven tas helst før kl. 12.00.

Medikamentfaste: Hvis legen din har bestilt følgende prøver innebærer det at dagens tablett tas etter prøvetaking: Digitoksin (108), Fenobarbital (097), Fenytoin (098), Karbamazepin (099), Valproat (101), TSH (118) og Fritt T4 (189). Ved prøvetaking til Litium (023) kan nærmere informasjon fås av rekvirerende lege eller hos Fürst. Preparatnavn og dosering noteres i felt for kliniske opplysninger.

Misbruksanalyser:

Prøvegiver må identifisere seg før prøvetaking.

Urinprøver:

Vanlig urinanalyse: Ta med ca 0,5 dl morgenurin. Les om riktig urinprøvetaking.

Penselprøver:

Tas på legekontoret (ikke hos Fürst).

Avføringsprøver:

Blod i feces (E84): Spesialrør deles ut fra legekontor eller fra våre prøvetakingsstasjoner.

Kalprotektin (484): Ta med avføringsprøve. Beholder til dette kan fås på legekontoret.

Under prøvetaking

Å ta prøver medfører vanligvis lite ubehag. Hvis du møter opp på prøvetakingsstasjonen en time før prøven skal tas, kan du få kjøpt en bedøvende krem som påføres stikkstedet.

Etter prøvetaking

Etter prøvetaking kan du spise og drikke dersom du har vært fastende, og ta tablettene du normalt ville ha tatt.