Hopp til hovedinnhold

Ny analyse - elastase i feces

31.05.2023
Calex Cap rør

Fra 1. juni 2023 starter vi med analysen elastase i feces.

Indikasjonen er utredning av mistenkt eksokrin pankreassvikt, for eksempel ved pankreatitt, cystisk fibrose, eller etter fedme- eller pankreaskirurgi.

Elastase er et fordøyelsesenzym som produseres i pankreas og skilles ut i duodenum ved måltider. Enzymet selv brytes ned i liten grad i fordøyelseskanalen, slik at konsentrasjonen i feces gjenspeiler konsentrasjonen som skilles ut i duodenum. Jo lavere konsentrasjon av elastase, desto høyere sannsynlighet for nedsatt eksokrin pankreasfunksjon.

Forventet verdi er >200 µg/g, og kun lave verdier har kjent klinisk betydning. Dersom pasienten har diaré ved prøvetakning, får man en fortynningseffekt, og prøven kan gi falskt patologisk svar.

Elastase i feces skal tas på en egen type rør (se bilde), og samme rør kan brukes til å måle kalprotektin i feces. Den gamle rørtypen uten tilsetning som hittil har blitt brukt til måling av kalprotektin vil utgå fra og med 1 juli 2023. I en overgangsperiode fra 1 juni til 1 juli 2023 vil vi ta imot begge typer rør.

Les mer om F-Elastase.

Oppdatert røroversikt for urin, feces og andre rør (pdf).